Amtsgericht Darmstadt

Huisadres:
Amtsgericht Darmstadt
Mathildenplatz 15
64283 Darmstadt
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Darmstadt
Postfach 11 09 51
64224 Darmstadt
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 6151 992 0
Fax: 0049 (0) 6151 992 5050

 
President: Markus Herrlein

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Darmstadt omvat het gebied van de steden Darmstadt, Griesheim, Ober-Ramstadt, Pfungstadt en Weiterstadt zoals van de gemeenten Alsbach-Hähnlein, Bickenbach, Erzhausen, Messel, Modautal, Mühltal, Roßdorf en Seeheim-Jugenheim.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Darmstadt is in civiele zaken bij het Landgericht Darmstadt inteleggen. Beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Frankfurt am Main.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Darmstadt niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Darmstadt is een van deze.