Amtsgericht Cloppenburg

Huisadres:
Amtsgericht Cloppenburg
Burgstr. 9
49661 Cloppenburg
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Cloppenburg
Postfach 19 41
49649 Cloppenburg
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 4471 8800 0
Fax: 0049 (0) 4471 880010

 
Directeur: Thomas Cloppenburg

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Cloppenburg omvat het gebied van het Landkreis Cloppenburg (Barßel, Bösel, Cappeln, Cloppenburg, Emstek, Essen, Friesoythe, Garrel, Lastrup, Lindern, Löningen, Molbergen, Saterland (hoofdplaats: Ramsloh))

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Cloppenburg wordt bij het Landgericht Oldenburg ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht omgesteöd, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Oldenburg.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Cloppenburg niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Cloppenburg is een van deze.