Amtsgericht Clausthal-Zellerfeld

Huisadres:
Amtsgericht Clausthal-Zellerfeld
Marktstr. 9
38678 Clausthal-Zellerfeld
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Clausthal-Zellerfeld
Postfach 10 65
38668 Clausthal-Zellerfeld
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 5323 951 0
Fax: 0049 (0) 5323 951 199

 
Directeur: Hans-Joachim Gleichmann

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Clausthal-Zellerfeld omvat het gebied van de steden Clausthal-Zellerfeld en St. Andreasberg zoals van de gemeenten Braunlage en Hohegeiß.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Clausthal-Zellerfeld wordt bij het Landgericht Braunschweig ingesteld. Hoger beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Braunschweig.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Clausthal-Zellerfeld niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan door een  op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Clausthal-Zellerfeld is een van deze.