Amtsgericht Berlin / Berlijn Charlottenburg

Huisadres:
Amtsgericht Berlin / Berlijn Charlottenburg
Amtsgerichtsplatz 1
14057 Berlin
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Berlin / Berlijn Charlottenburg
14046 Berlin
Duitsland

Telefoon: 0049(0)30/90177-0
Fax: 0049(0) 30/90177-447

Internet: www.berlin.de/ag-charlottenburg
President: Herr Prof. Dr. Dr. Peter Scholz

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Berlin / Berlijn Charlottenburg omvat het gebied van de stadsdelen Charlottenburg en Wilmersdorf.

Het Amtsgericht Berlin / Berlijn Charlottenburg is ook verantwoordelijk voor het Register en voor insolventie.

Hoger beroep tegen uitspraken van het Amtsgericht Berlin / Berlijn Charlottenburg worden in civiele zaken bij het Landgericht Berlijn ingesteld.

Hoger beroep in familiezaken moet men bij het familiegerecht instellen, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Kammergericht.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Berlin / Berlijn Charlottenburg is een van deze.