Amtsgericht Cham

Huis-/Postadres:
Amtsgericht Cham
Kirchplatz 13
93413 Cham
Duitsland

Telefoon: 0049(0)9971/990-0
Fax: 0049(0)9971/990-150

E-Mail: poststelle@ag-cha.bayern.de
Internet: https://www.justiz.bayern.de/gerichte-und-behoerden/amtsgerichte/cham/index.php

Directeur: Johann Kopp

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Cham omvat het gebied van de steden ChamFurth im WaldBad KötztingRodingRötzWaldmünchen, de markten EschlkamFalkenstein, LamNeukirchen beim Heiligen BlutStamsried zoals van de gemeenten ArnschwangArrachBlaibachChamerauGleißenbergGrafenwesenHohenwarthLohbergMichelsneukirchenMiltachPemflingPösingReichenbachRettenbachRimbachRundingSchönthalSchorndorfTiefenbachTraitschingTreffelsteinWaffenbrunnWaldWalderbachWeiding, WillmeringZandt en Zell.

Volgende vakgebieden zijn aan het Amtsgericht Regensburg overdragen:

  • Register genootschappen
  • Handelsregister
  • Insolventie
  • Landbouw
  • Gedwongen verkoop

Hoger beroep tegen uitspraken van het Amtsgericht Cham wordt  bij het Landgericht Regensburg ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar het beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Nürnberg (Neurenberg).

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Cham niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Cham is een van deze.