Amtsgericht Büdingen

Huisadres:
Amtsgericht Büdingen
Stiegelwiese 1
63654 Büdingen
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Alsfeld
63652 Büdingen
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 6042 982 – 0
Fax: 0049(0) 6631 802-101

E-Mail: verwaltung@ag-buedingen.justiz.hessen.de
 
Directeur: Stefan Knoche

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Büdingen omvat het gebied van de steden en gemeenten Altenstadt, Büdingen, Echzell, Gedern, Glauburg, Hirzenhain, Kefenrod, Limeshain, Nidda, Ortenberg, Ranstadt en Schotten,

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Büdingen is in civiele zaken bij het  Landgericht Gießen inteleggen. Beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Frankfurt am Main.

In civiele zaken beslist de rechter alleen. De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Büdingen niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Büdingen is een van deze.