Amtsgericht Bretten

Huisadres:
Amtsgericht Bretten
Obere Kirchgasse 9
75015 Bretten
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Bretten
Postfach 11 03
75001 Bretten
Duitsland

Telefon: 0049 (0) 7252 507 0
Fax: 0049 (0) 7252 507 0

 
Directeur: Michael Waldmann

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Bretten omvat de stad Bretten zoals de gemeenten Oberderdingen, Sulzfeld, Gondelsheim, Kürnbach en  Zaisenhausen.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Bretten wordt bij het  Landgericht Karlsruhe ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Karlsruhe.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Bretten niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Bretten is er één van.