Amtsgericht Bremen

Huisadres:
Amtsgericht Bremen

Ostertorstr. 25-31
28195 Bremen
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Bremen
28184 Bremen
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 421 361 0
Telefax: 0049 (0) 421 496 4851

E-Mail: office (at) amtsgericht.bremen.de
Internet: https://amtsgericht.bremen.de/

President: Jörg Lockfeldt

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Bremen omvat de stadsdelen van Bremen Findorff, Gröpelingen, Häfen, Hemelingen, Horn-Lehe, Huchting, Mitte, Neustadt, Oberneuland, Obervieland, Osterholz, Östliche Vorstadt, Schwachhausen, Seehausen, Strom, Vahr, Walle en Woltmershausen.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Bremen moet worden ingesteld bij het Landgericht Bremen. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Hanseatisches Oberlandesgericht Bremen.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Bremen niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Bremen is er één van.