Amtsgericht Böblingen

Huisadres:
Amtsgericht Böblingen

Steinbeisstr. 7
71034 Böblingen
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Böblingen
Postfach 11 60
71001 Böblingen

Telefoon: 0049(0)7031/1302
Telefax: 0049(0)7031/13-4999

E-Mail: poststelle@agboeblingen.justiz.bwl.de
Internet: www.amtsgericht-boeblingen.de

Directeur: Dr. Tobias Brenner

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Böblingen omvat de steden Böblingen, Herrenberg, Holzgerlingen, Sindelfingen en Waldenbuch zoals de gemeenten Aidlingen, Altdorf, Bondorf, Deckenpfronn, Ehningen, Gärtringen, Gaufelden, Grafenau, Hildrizhausen, Jettingen, Magstadt, Mötzingen, Nufringen, Schönaich, Steinenbronn en Weil im Schönbuch.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Böblingen wordt bij het Landgericht Stuttgart ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Stuttgart.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Böblingen niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat). In

Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Böblingen is er één van.