Amtsgericht Böblingen

Huisadres:
Amtsgericht Böblingen

Steinbeisstr. 7
71034 Böblingen
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Böblingen
Postfach 11 60
71001 Böblingen

Telefoon: 0049(0)7031/1302
Telefax: 0049(0)7031/13-4999

E-Mail: poststelle@agboeblingen.justiz.bwl.de
Internet: www.amtsgericht-boeblingen.de

Directeur: Dr. Tobias Brenner
[lex_divider][/lex_divider]

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Böblingen omvat de steden Böblingen, Herrenberg, Holzgerlingen, Sindelfingen en Waldenbuch zoals de gemeenten Aidlingen, Altdorf, Bondorf, Deckenpfronn, Ehningen, Gärtringen, Gaufelden, Grafenau, Hildrizhausen, Jettingen, Magstadt, Mötzingen, Nufringen, Schönaich, Steinenbronn en Weil im Schönbuch.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Böblingen kan bij civiele zaken bij het Landgericht Stuttgart worden ingediend. Beroep in familiezaken kan bij het familiegerecht worden ingediend, maar het wordt dan doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Stuttgart.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat). In

Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Böblingen is er één van.