Amtsgericht Bernau bei Berlin

Huisadres:
Amtsgericht Bernau bei Berlin
Breitscheidstraße 50
16321 Bernau bei Berlin
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Bernau bei Berlin
Postfach 11 74
16311 Bernau bei Berlin
Duitsland

Telefoon: +49(0)3338/70 80 0
Telefax:   +49(0)3338/70 80 143

E-Mail: verwaltung@agber.brandenburg.de
Internet: Amtsgericht Bernau bei Berlin | Ordentliche Gerichtsbarkeit Land Brandenburg

Directeur: Dr. Thomas Melzer

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Bernau bei Berlin omvat het gebied van de steden en gemeenten Ahrensfelde, Bernau bei Berlin, Biesenthal, Breydin, Marienwerder, Melchow, Panketal, Rüdnitz, Sydower Fließ, Wandlitz en Werneuchen.

Hoger beroep tegen eein uitspraak van het Amtsgericht Bernau bei Berlin wordt in civiele zaken bij het Landgericht Frankfort aan de Oder ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht  ingesteld, maar de beroepschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Brandenburgische Oberlandesgericht.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Bernau bei Berlin niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Bernau bei Berlin is er één van.