Amtsgericht Berlin – Mitte

Amtsgericht Berlin Mitte

Amtsgericht Berlin Mitte

Huisadres:
Amtsgericht Berlin (Berlijn)-Mitte
Littenstraße 12-17
10179 Berlin
 / Berlijn
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Berlin (Berlijn)-Mitte
10174 Berlin / Berlijn
Duitsland

 

 

Telefon: 0049(0)30/9023-0
Fax: 0049(0)30/9023-2223

 
Presidente: Dagmar Mittler

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegt voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Berlin (Berlijn)-Mitte omvat het gebied van de stadsdelen Mitte, Prenzlauer Berg en Tiergarten. Maar voor familiezaken is het Amtsgericht Berlin (Berlijn)-Mitte niet bevoegd, die zijn centraal bij het Amtsgericht Berlin Pankow/Weißensee geconcentreerd. Het Amtsgericht Berlin (Berlijn) – Mitte doet alle verkeerszaken. Strafzaken doet het Amtsgericht Tiergarten.

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Berlin-Mitte moet men in civiele zaken bij het Landgericht Berlin indienen. Beroep in familiezaken moet men bij het familiegerecht indienen, maar de beroepsschrift wordt doorgestuurd naar het Kammergericht Berlin.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat bij het Amtsgericht Berlin-Mitte niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Berlin-Mitte is een van deze.