Amtsgericht Bad Liebenwerda

Huis-/Postadres:
Amtsgericht Bad Liebenwerda
Burgplatz 4
04924 Bad Liebenwerda
Duitsland

Telefoon: 0049(0)35341/604-0
Fax: 0049(0)35341/12129

 
Directeur: Uwe Oldenburg

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Bad Liebenwerda omvat het gebied van de steden Bad Liebenwerda, Doberlug-Kirchhain, Elsterwerda, Falkenberg/Elster, Finsterwalde, Herzberg (Elster), Mühlberg/Elbe en Sonnewalde zoals de gemeenten Crinitz, Fichtwald,  Gorden-Staupitz, Gröden, Großthiemig, Heideland, Hirschfeld, Hohenbucko, Hohenleipisch, Kremitzaue, Lebusa, Lichterfeld-Schacksdorf, Massen-Niederlausitz, Merzdorf, Plessa, Röderland, Rückersdorf, Sallgast, Schilda, Schlieben, Schönborn, Schraden, Sonnewalde, Tröbitz en Uebigau-Wahrenbrück.

Hoger beroep tegen uitspraken van het Amtsgericht Bad Liebenwerda is in civiele zaken bij het Landgericht Cottbus intestellen. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepschrift wordt onmidelijk doorgestuurd aan het Brandenburgische Oberlandesgericht.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Bad Liebenwerda niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Bad Liebenwerda is een van deze.