Amtsgericht Bad Iburg

Huisadres:
Amtsgericht Bad Iburg
Schloss
49186 Bad Iburg
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Bad Iburg
Postfach 12 53
49181 Bad Iburg
Duitsland

Telefoon: 0049(0)5403/7302-0
Fax: 0049(0)5403/7302-100

 
Directeur: Dieter Haase

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Bad Iburg omvat het gebied van de gemeenten Bad EssenBad IburgBad LaerBad RothenfeldeBelmBissendorfBohmteBramscheDissen am Teutoburger WaldGeorgsmarienhütteGlandorfHagen am Teutoburger WaldHasbergenHilter am Teutoburger WaldMelleOstercappelnWallenhorst, BadbergenMenslageNortrupQuakenbrück, AlfhausenAnkumBersenbrückEggermühlenGehrdeKettenkampRieste, BergeBippenFurstenauMerzenNeuenkirchen en Voltlage.

In zaken m.b.t. faillissementen is het Amtsgericht Bad Iburg centraal bevoegd.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Bad Iburg wordt in civiele zaken bij het Landgericht Osnabrück ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Oldenburg.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Bad Iburg niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Bad Iburg is een van deze.