Amtsgericht Amberg

Huisadres:
Amtsgericht Amberg
Paulanerplatz 4
92224 Amberg
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Amberg
Postfach 1162
92201 Amberg
Duitsland

Telefoon: 0049(0)9621/604 – 0
Fax: 0049(0)9621/604-105

E-Mail: poststelle@ag-am.bayern.de 
Internet: https://www.justiz.bayern.de/gerichte-und-behoerden/amtsgerichte/amberg/

Directeur: Stefan Täschner

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Amberg omvat de steden Amberg, Auerbach i.d.OPf.Hirschau, SchnaittenbachSulzbach-Rosenberg, Vilseck, de markten FreihungHahnbachHohenburgKastlKönigsteinRiedenSchmidmühlen zoals de gemeenten AmmerthalBirglandEbermannsdorfEdelsfeldEnsdorfEtzelwangFreudenbergGebenbachHirschbachIllschwangKümmersbruck Neukirchen b.Sulzbach-Rosenberg, PoppenrichtUrsensollen en Weigendorf.

Hoger beroep tegen uitspraken van het Amtsgericht Amberg is in civiele zaken bij het Landgericht Amberg intestellen. Hoger beroep in familiezaken is bij het familiegerecht intestellen, maar het beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Nürnberg (Neurenberg).

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Amberg niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Amberg is een van deze.