Amtsgericht Alzey

Huisadres
Amtsgericht Alzey
Schlossgasse 32
55232 Alzey
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Alzey
Postfach 1180
55219 Alzey
Duitsland

Telefon: 0049 (0) 6731 9520 0 
Fax: 0049 (0) 6731 9520 20

E-Mail: agaz@ko.jm.rlp.de
Internet: Amtsgericht Mainz

Directrice: Eva-Maria Stauder

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Alzey omvat het gebied van de stad Alzey zoals van de gemeenten Albig, Armsheim, Bechenheim, Bechtolsheim, Bermersheim vdH, Biebelnheim, Bornheim, Dautenheim, Dintesheim, Eckelsheim, Ensheim, Eppelsheim, Erbes-Büdesheim, Esselborn, Flomborn, Flonheim, Framersheim, Freimersheim, Gabsheim, Gau-Heppenheim, Gau-Bickelheim, Gau-Odernheim, Gau-Weinheim, Gumbsheim, Heimersheim, Kettenheim, Lonsheim, Mauchenheim, Nack, Nieder-Wiesen, Ober-Flörsheim, Offenheim, Partenheim, Saulheim, Schafhausen, Schornsheim, Siefersheim, Spiesheim, Stein-Bockenheim, Sulzheim, Udenheim, Vendersheim, Wahlheim, Wallertheim, Weinheim, Wendelsheim, Wöllstein, Wörrstadt en Wonsheim

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Alzey moet worden ingelegd bij het Landgericht Mainz. Hoger beroep in familiezaken wordt ingedient bij het familiegerecht, maar de beroepsschrift wordt onmiddellijk doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Koblenz.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Alzey niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Alzey is een van deze.