Amtsgericht Alsfeld

Huisadres:
Amtsgericht Alsfeld
Landgraf-Hermann-Straße 1
36304 Alsfeld
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Alsfeld
Postfach 1164
36291 Alsfeld
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 6631 802-0
Fax: 0049(0) 6631 802-400

E-Mail: verwaltung@ag-alsfeld.justiz.hessen.de
 
Directeur: Klaus Schwaderlapp

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen.

Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Alsfeld omvat het gebied van de steden en gemeenten Alsfeld, Antrifttal, Feldatal, Freiensteinau, Gemünden (Felda), Grebenau, Grebenhain, Herbstein, Homberg (Ohm), Kirtorf, Lauterbach (Hessen), Lautertal (Vogelsberg), Mücke, Romrod, Schlitz, Schwalmtal, Ulrichstein en Wartenberg.

Hoger tegen beslissingen van het Amtsgericht Alsfeld is in civiele zaken bij het  Landgericht Gießen inteleggen. Hoger beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Frankfurt am Main.

In civiele zaken beslist de rechter alleen. De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Alsfeld niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Alsfeld is een van deze.