Amtsgericht Ahrensburg

Amtsgericht Ahrensburg
Amtsgericht Ahrensburg

Huis-/Postadres:
Amtsgericht Ahrensburg
Königstraße 11
22926 Ahrensburg
Duitsland

Telefon: 0049(0)4102/519-0
Fax: 0049(0)4102/519-199

E-Mail: verwaltung@ag-ahrensh.de
Internet: www.schleswig-holstein.de/DE/Justiz/AGAhrensburg/
Directeur: Michael Burmeister

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Ahrensburg omvat de steden Ahrensburg, Bad Oldesloe, Bargteheide en de gemeenten Ammersbek, Bargfeld-Stegen, Delingsdorf, Elmenhorst, Grabau, Grönwohld, Großhansdorf, Hamfelde, Hammoor, Hohenfelde, Hoisdorf, Jersbek, Köthel, Lasbek, Lütjensee, Meddewade, Neritz, Nienwohld, Pölitz, Rethwisch, Rümpel, Siek, Steinburg, Todendorf, Travenbrück, Tremsbüttel en Trittau.

Om in beroep tegen een beslissingen van het Amtsgericht Ahrensburg is te gaan moet men in civiele zaken de beroepsschrift bij het Landgericht Lübeck indienen. Beroep in familiezaken indient men bij het familiegerecht, maar de beroepsschrift wordt onmiddellijk doorgestuurd aan het Schleswig-Holsteiner Oberlandesgericht in Schleswig.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Ahrensburg is een van deze.