Amtsgericht Ahrensburg

Huis-/Postadres:
Amtsgericht Ahrensburg
Königstraße 11
22926 Ahrensburg
Duitsland

Telefon: 0049 (0) 4102 519 0
Fax: 0049 (0) 4102 519 199

E-Mail: verwaltung@ag-ahrensh.de
Internet: schleswig-holstein.de – Amtsgericht Ahrensburg

Directeur: Michael Burmeister

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Ahrensburg omvat de steden Ahrensburg, Bad Oldesloe, Bargteheide en de gemeenten Ammersbek, Bargfeld-Stegen, Delingsdorf, Elmenhorst, Grabau, Grönwohld, Großhansdorf, Hamfelde, Hammoor, Hohenfelde, Hoisdorf, Jersbek, Köthel, Lasbek, Lütjensee, Meddewade, Neritz, Nienwohld, Pölitz, Rethwisch, Rümpel, Siek, Steinburg, Todendorf, Travenbrück, Tremsbüttel en Trittau.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Ahrensburg moet worden ingelegd bij het Landgericht Lübeck. Hoger beroep in familiezaken wordt ingedient bij het familiegerecht, maar de beroepsschrift wordt onmiddellijk doorgestuurd naar het Schleswig-Holsteiner Oberlandesgericht in Schleswig.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Ahrensburg niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Ahrensburg is een van deze.