Amtsgericht Ahaus

Huisadres:
Amtsgericht Ahaus
Sümmermannplatz 1 – 3, 5
48683 Ahaus
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Ahaus
Postfach 1161
48681 Ahaus
Duitsland

Telefon: 0049(0)2561/427-0
Fax: 0049(0)2561/427-311

 
Directeur: Benedikt Vieth
 
Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).
 
Het arrondissement van het Amtsgericht Ahaus omvat de steden AhausStadtlohn en Vreden  zoals de gemeenten Heek, Legden, Schöppingen. Voor zaken m.b.t. landbouw is het Amtsgericht Ahaus centraal toepasselijk.
 

Hoger beroep tegen uitspraken van het  Amtsgericht Ahaus worden in civiele zaken bij het Landgericht Münster ingesteld. Hoger beroep in familiezaken wordt bij het familiegerecht ingesteld, maar de beroepschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Hamm.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Ahaus is een van deze.