Amtsgericht Achern

Huisadres:
Amtsgericht Achern
Allerheiligenstr. 5
77855 Achern
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Achern
Postfach 11 27
77842 Achern
Duitsland

Telefon: 0049 (0) 7841 694 0
Fax: 0049 (0) 7841 694 270

 
Directeur: Klaus Felder
 
Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).
 
Het arrondissement van het Amtsgericht Achern omvat de stad Achern zoals de gemeenten Kappelrodeck, Lauf, Ottenhöfen, Sasbach, Sasbachwalden en Seebach.
 
Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Achern moet men in civiele zaken bij het  Landgericht Baden-Baden indienen. Beroep in familiezaken moet men bij het familiegerecht  indienen, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Karlsruhe.
 
In civiele zaken beslist de rechter alleen.
 
De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).
 
In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Achern is er één van.