Amtsgericht Aalen

Huisadres:
Amtsgericht Aalen
Stuttgarter Strasse 9 und 7
73430 Aalen
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Aalen
Postfach
73401 Aalen
Duitsland

Telefoon: 0049 (0) 7361 965 10
Telefax:   0049 (0) 7361 965 111

E-Mail: poststelle@agaalen.justiz.bwl.de
Internet: www.amtsgericht-aalen.de

Directeur: Michael Lang

Het Amtsgericht is in Duitsland, in civiele zaken, bevoegd tot vorderingen van €5.000,- (bedrag of waarde van de vordering) of minder. Bovendien is het toepasselijk voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken; het voert ook dezelfde registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Aalen omvat de steden Aalen en Oberkochen zoals de gemeenten Abtsgmünd, Essingen en Hüttlingen.

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Aalen  is bij civiele zaken bij het Landgericht Ellwangen  intestellen. Hoger beroep in familiezaken is bij het familiegerecht  intestellen, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd naar het Oberlandesgericht Stuttgart.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Aalen niet verplicht, behalve bij echtscheiding en strafrecht (als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat).

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Aalen is er één van.