Amtsgericht Aachen

Amtsgericht Aachen (Aken)
Amtsgericht Aachen (Aken)

Huisadres:
Amtsgericht Aachen
Adalbertsteinweg 92
52070 Aachen
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Aachen
Postfach 101826
52018 Aachen
Duitsland

Telefoon: 0049(0)241/9425-0
Fax: 0049(0)241/9425-80001

Directrice: Ursula Verfuß-Eschweiler

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Aachen (Aken) omvat het gebied van de stad Aachen (Aken) zoals van de gemeenten Alsdorf, Baesweiler, Herzogenrath, Roetgen en Würselen.

In volgende zaken is het Amtsgericht Aachen (Aken) bevoegd voor het heele Arrondissement van het Landgericht Aachen (Aken): Landbouw, economisch strafrecht, strafzaken m.b.t. milieu,  faillissement, handelsregister

Beroep tegen beslissingen van het Amtsgericht Aachen (Aken) is in civiele zaken bij het Landgericht Aachen inteleggen. Beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Köln.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging is bij het Amtsgericht niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Aachen (Aken) is een van deze.