Amtsgericht Aachen (Aken)

Huisadres:
Amtsgericht Aachen
Adalbertsteinweg 92
52070 Aachen
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Aachen
Postfach 101826
52018 Aachen
Duitsland

Telefoon: 0049(0)241/9425-0
Fax: 0049(0)241/9425-80001

 
Directrice: Ursula Verfuß-Eschweiler

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Aachen (Aken) omvat het gebied van de stad Aachen (Aken) zoals van de gemeenten Alsdorf, Baesweiler, Herzogenrath, Roetgen en Würselen.

In volgende zaken is het Amtsgericht Aachen (Aken) bevoegd voor het heele Arrondissement van het Landgericht Aachen (Aken): Landbouw, economisch strafrecht, strafzaken m.b.t. milieu,  faillissement, handelsregister

Hoger beroep tegen een uitspraak van het Amtsgericht Aachen (Aken) is in civiele zaken bij het Landgericht Aachen intestellen. Hoger beroep in familiezaken is bij het familiegerecht intestellen, maar de beroepsschrift wordt onmiddelijk doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Köln.

In civiele zaken beslist de rechter alleen.

De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Aachen (Aken) niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Aachen (Aken) is een van deze.