Amtsgericht Fritzlar

Huisadres:
Amtsgericht Fritzlar
Schladenweg 1 und Am Hospital 15
34560 Fritzlar
Duitsland

Postbus:
Amtsgericht Fritzlar
Postfach 1154.
34551 Fritzlar
Duitsland

Telefoon: 0049 5622 9933 0
Fax: 0049 611 32761 8043

E-Mail: poststelle@ag-fritzlar.justiz.hessen.de
 
Directeur: Horst Ulrich Schönhofen

Het Amtsgericht is in Duitsland in civiele zaken bevoegd voor vorderingen van 5.000,00 € (bedrag of waard van de vordering) of minder. Bovendien is het bevoegd voor huurzaken, zaken m.b.t. huurwoningen, familiezaken en tenuitvoerleggingen. Het Duitse Amtsgericht is met het Nederlandse kantongerecht te vergelijken, het voert ook de registers (bv. handelsregister, goederenrecht, verenigingen, kadaster).

Het arrondissement van het Amtsgericht Fritzlar omvat het gebied van de steden Bad Wildungen, Borken (Hessen), Fritzlar, Gudensberg, Homberg (Efze) en Niedenstein zoals van de gemeenten Bad Zwesten, Edermünde, Edertal, Jesberg, Knüllwald, Neuental en Wabern..

Hoger beoep tegen beslissingen van het Amtsgericht Fritzlar is in civiele zaken bij het Landgericht Kassel inteleggen. Hoger beroep in familiezaken is bij het familiegerecht inteleggen, maar het wordt doorgestuurd aan het Oberlandesgericht Frankfurt am Main.

In civiele zaken beslist de rechter alleen. De procesvertegenwoordiging door een advocaat is bij het Amtsgericht Fritzlar niet verplicht, behalve echtscheiding en in strafrecht, als de mogelijkheid van een gevangenisstraf bestaat.

In Duitsland bestaan op dit moment 650 Amtsgerichte, het Amtsgericht Fritzlar is een van deze.